26 Mart 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Pırasa


Burada sizlerle, yaptığım ve yiyen herkesin de bayıldığı zeytinyağlı pırasa tarifimi paylaşmak istiyorum. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi sabır :))) Girit mutfağının o muhteşem zeytinyağlılarının sırrı da burada...

Malzemeler :

1 kilo pırasa
2 adet havuç
1 adet soğan
1/2 çay bardağı pirinç
2/3 çay bardağı zeytinyağı (mümkünse sızma...)
1/2 limonun suyu
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Su

Hazırlanışı :

Pırasaların yeşil saplarını ve kök kısımlarını kesip atın. Her bir pırasanın üstünden bir katını da çıkarıp atın. Pırasaları 2-3 parmak eninde kesin. Havuçları dilimleyin. Soğanı da yemeklik olarak doğrayın. İçine bir miktar (1 parmağı geçmeyecek şekilde) su koymuş olduğunuz tencereye dilimlediğiniz havuçları ve soğanı koyup tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Havuç ve soğanlar pişmeye yakın, dilimlediğiniz pırasaları da tencereye ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Pırasaların üzerine limon suyu, tuz ve toz şekeri de ekleyin. Ardından sebzeleri geçmeyecek şekilde suyunu da ekleyerek kısık ateşteki tencerenin kapağını tekrar kapatıp pişmeye bırakın. Pırasalar yumuşamaya başlar başlamaz yıkadığınız pirinci süzerek tencereye ekleyin ve pırasalar tamamen lokum gibi olup pirinçler de piştiğinde yemeğinizi ateşten alın. Ateşten aldığınız yemeğin üzerine zeytinyağını gezdirin ve soğumaya bırakın.

Not:

Pırasanız biraz soğuyup dağılmayacak hale geldiğinde imkanınız varsa hemen cam bir kaba aktarın ve bu kapta soğuduktan sonra dolaba atın. Zeytinyağlı yemeklerinizi muhafaza ederken mümkün olduğunca çelik tencerelerden kaçının..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder